In mod normal e fain și recomandabil să fii pozitiv. Plin de zâmbete, totul va fi bine, soarele va răsări, bling bling, yada yada.
Numai că tocmai m-am uitat pe ghișeul.ro, deh, mă plictiseam, și ce văzui – văzui că de la înregistrarea mașinii mele acum 5 ani pe Voluntari, îmi apar pe București sectorul 2 toate impozitele, neplătite, inclusiv amenzi și majorări. Asta după ce, în paralel, pe aceeași platformă, dacă mă duc la Plăți anterioare, văd negru pe alb cum în 2 ani am plătit prin platforma asta către Voluntari acele minunate impozite. Treaba-i asta?
Probabil că trebuia să existe un echilibru cosmic între numărul de examene picate ale doamnei director ANAF, Mihaela Triculescu, și numărul taxelor mele plătite deja. Doar că mie acum mi se cere să le plătesc din nou – deși le-am plătit. Doamnei Directoare nu i-a cerut nimeni să mai dea examenul – deși l-a picat.
Vorba ceea, dacă nu mi-a plăcut cartea…
Și da, știu că impozitul pe mașină nu se plătește la ANAF, dar tot mi s-a părut că există un echilibru cosmic, nah! (știi tu cine ești)
Gata cu răutățile astea nejustificate – iată mai jos
3 frustrări pur românești și 3 soluții la ele
în viziunea mea de om profund exasperat de minunile românești
1.Tot ce ține de administrații de stat, de la ANAF la Taxe și impozite – poți plăti de 10 ori aceeași amendă. Sau, mai bine zis, să ți se ceară de 10 ori să plătești aceeași amendă. Dacă ai dovada că ai plătit deja…excelent! Dacă nu…..dovadă e Domnul L., care a plătit de 3 ori aceeași amendă. Sau eu, care acum am descoperit America – aka nebunia de mai sus, și acum trebuie să răscolesc toată casa să caut chitanțele vieții.
Soluția: cel mai simplu și mai ușor e să faci o poză la chitanțe de fiecare dată când plătești ceva de genul ăsta (impozit, taxă, amendă, ce-o fi) – și să îți trimiți pe email acea poză. Proof – forever. La super îndemână. Cine știe ce sunt metadatele o să pună și o denumire evidentă la subiectul emailului ca să îl facă ușor de găsit.
2. Aici exagerez puțin, pentru că e blogul meu și pot scrie ce am chef, sâc!
Deci, îmi place la nebunie înghețata. Nu de orice fel, cu preponderență ciocolată, alune, cafea, vanilie, pricomigdale, you get it….din sortimentele heavy și cremoase și pline de calorii. Până acum ceva timp eram destul de fericită cu o Nirvana cu caramel, cu o Delhaize cu cafea sau cu o Siviero Maria Crema de Firenze. Ei bine, n-a avut treabă Liana și a băgat obsesia în mine cu Ben&Jerry Chocolate Fudge Brownie – care e demențială, absolut demențială. Așa că am avut și eu o mare dorință de Anul Nou, să mănânc înghețată – dar nu de oricare, ci
Nu s-a putut. Nu am găsit. Se pare că la noi înghețata se comercializează doar vara, căci de aia mâncăm noi înghețată, ca să ne răcorim, nu PENTRU CĂ E BUNĂ RĂU.
Really? Există înghețată și iarna, nu zic nu, dar doar ce rămâne pe stocuri din vară, în nici un caz înghețată Ben&Jerry Brownie. Grrrrrrrr.
Adică, hai să nu mai vindem bere iarna. Sau gheață. Sau bilete la malul mării…him, asta cred că așa e.
Sau costume de baie. Sau răcoritoare….ai prins ideea.
Soluția: fă-ți stocuri de înghețată cât se poate de serioase. Cumpără încă un congelator. Nu pentru carne de țară și legume sănătoase, sau conserve aduse de la bunici – pentru înghețată. Și bere, multă bere.
Apropos, când l-am cunoscut pe Domnul L. tot ce se găsea în permanență la el în frigider erau berea și înghețata. Kindred spirits.
3. Există circuitul apei în natură, cercul vieții, blah blah și cercurile în general.
Așa că revin la punctul 1, doar un pic, ca să împrumut de aici treaba cu amenzile – există treaba asta că dacă primești o amendă și o plătești în primele 48 de ore, poți plăti 50% din valoare. Toate bune și frumoase – acum 2 ani am circulat timp de 2/3 zile fără să am rovinieta plătită. Evident, ca să fie povestea poveste, am și circulat cu mașina prin țară, ba mai mult, am și primit amendă în cele 2 zile în care nu aveam plătită taxa respectivă.
Pentru că așa facem noi, totul organizat, să nu cumva să presupunem că respectivul cetățean a uitat să achite rovinieta, sau nici nu și-a dat seama că i-a expirat, și atunci vii tu, Marele Stat, și îi aduci aminte: în scris, prin SMS, categoric prin orice mijloace ca să te asiguri că Domnul cetățean a avut timp să fie informat și să ia măsurile necesare.
Ei bine, zbang! Statul decide că te pocnește din prima, fără discuții, și cum legea e mai presus de toți, hai Roxano să plătești. În primele 48 de ore, eram și pe 30 decembrie, toate bune și frumoase, până ajung la casieria de la Primăria Voluntari – dap, Voluntari, nu sectorul 2, doh!
Dau să achit 50% din suma din scrisoare, dar ce să vezi, doamna casieră îmi cere plicul în care a venit scrisoarea. Se pare că pe respectivul plic trebuia să apară data la care a fost livrată amenda. Numai ca cineva – nu dăm nume – aruncase acel plic, că deh, doar nu suntem niște t–– cu toții în țara asta să ne bazăm pe plicuri….ei bine….
Nu am putut să mă înțeleg. Nu am avut cu cine. Nu mi s-a arătat negru pe alb nici o legislație care să zică că îmi trebuie plicul. Domnul cu studii juridice, chemat de mine, s-a uitat chiorâș la mine. Nu înțelegea cum pot avea tupeul să pun la îndoială treaba cu plicul. Mai ales că nu avea cum să îmi arate legislația în vigoare. Eu, nu și nu, arătați-mi dovada.
Până la urmă, ca să nu mă prindă revelionul la ghișeu, am cerut să mi se dea scris de mână, pe propria răspundere, că fără plic nu se poate lua în calcul reducerea. Nu și nu. Că nu au mai auzit de așa ceva – argument perfect valid, sunt sigură, în orice instanță. În același timp, refuz total și pe toate planurile de a accepta să fac o plată evhivalentul a 50%. Nu. Doar 100%.
Am cedat nervos. Eu. Am renunțat la negru pe alb, la a le explica unora de ce mi se pare normal să îmi accepte banii pe care eu vreau să îi dau din proprie inițiativă – putea după aia să îmi vină înștiințare că nu am plătit suficient. Anyhow….100% și cu moralul la pământ. Pe 31 decembrie. După o oră petrecută cu niște PERFECȚI.
Am scris, evident, către instituția de la care am primit scrisoarea. Le-am explicat situația. Am așteptat un răspuns. Le-am dat vreo 2 remindere, la interval de câteva luni. Nimic. La telefon nu am dat de ei. Nada. Zero. Zip.
Poate le ia mai mult timp să își citească emailurile, cine știe? Poate anul ăsta îmi vor răspunde.
Soluția: păstrează plicul. Dacă ai nenorocul să primești ceva în mână, păstrează plicul. Dacă nu e pe numele tău plicul, atunci dacă te apuci să deschizi plicul și să te uiți în el și să te minunezi că al tău cunoscut a primit amendă, nu te apuca să arunci la gunoi plicul. Sau, poate mai simplu, nu te apuca să primești plicuri care nu îți sunt destinate.
Am I right?
Știu, e o soluție total neortodoxă, nu te-ai fi așteptat la ea într-o mie de ani, pentru că, nu-i așa, părea că am intrat în secolul transformării digitale.
A, și mai presus de toate, nu te aștepta la un răspuns de la Cestrin – nu răspunde nimeni la telefon, nu răspunde nimeni în scris – mai jos textul trimis către ei, la care nici până azi nu am primit răspuns:
Buna ziua,
Pe data de 29 decembrie am primit prin recomandata amenda (proces verbal si instiintare de plata) ca in atasament.
Am citit ca in termen de 48 de ore de la comunicare pot plati jumatate din amenda, inclusiv online. Bucurie mare, ca pot elimina un drum din programul meu.
Am cautat online unde pot plati amenda – prima surpriza, nu e nimic clar, legat de contul IBAN in care pot face transferul.
Am sunat la nr dumneavoastra de telefon – a doua surpriza, nu am dat de nimeni.
Asadar, am mers la serviciu de taxe locale si impozite din Voluntari, unde pe data de 30 decembrie inca mai aveau o ora program.
Sugestie: puteti incerca sa nu mai trimiteti in jurul sarbatorilor legale aceste amenzi – nu are cine sa raspunda la telefon pentru lamuriri/ unde sa platesc in termen de 48 de ore – in multe locuri am sunat si nimic.
Pentru a ma incadra in cele 48 de ore, am plecat de la serviciu, cu alte cuvinte m-am invoit pentru cateva ore, ca sa platesc amenda (a treia surpriza).
La serviciul de taxe si impozite din Voluntari, aflu o informatie noua: ca am nevoie de plicul in care a venit procesul verbal ca sa fac dovada datii cand l-am primit (a patra surpriza).
Intrebare: unde scrie asta? In ce regulament/ metodologie/ legislatie?
Doamna de la taxe nu a putut sa ma lamureasca in acest sens, dar nici sa imi accepte banii doar pentru 50% din amenda. (ati ghicit, a cincea surpriza)
Asadar, va intreb pe dumneavoastra: ce inseamna ‘data comunicarii’? Comunicarea e de mai multe feluri: verbala, in scris, prin semne, etc.
Unde anume se mentioneaza ca trebuie sa ma prezint cu tot cu plicul in care am primit procesul verbal pentru a face dovada ca m-am prezentat in termen de 48 de ore? Din punctul meu de vedere, eu exact asta am facut.
Prin urmare, am platit suma de 250 de ron, adica 100% amenda, desi m-am prezentat pentru plata in termen de 48 de ore de la comunicarea instiintarii.
Haideti va rog sa facem lucrurile cum trebuie.
Eu am incercat sa le fac, si m-am ales cu jumatate de zi de concediu luata degeaba si cu multi nervi cam tot degeaba. Ca sa nu mai vorbesc de 50% din amenda platita degeaba, pentru ca nu s-a obosit nimeni sa clarifice niste lucruri.
Ce parere aveti? Sunt sigura ca si dumneavoastra va doriti o tara cu mai putin stress provocat de birocratie.
Exista vreo cale prin care sa imi recuperez 50% din amenda platita?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.
Un an nou sanatos,
Roxana Penciu
Foto: Unsplash si largul Internet
13 ianuarie 2019 la 20:40
Draga mea , in primul rand in tara asta de cacat noi cei multi nu vom avea niciodata dreptate in fata lor a tampitilor si idiotilor angajati la maria sa statul roman . Prostii astia o tin sus si tare pe a lor ,deci pastrati toate chitantele, uitati de era digitala care este doar pentru o mica parte de romani, reveniti la plicuri cu facturi si dosare de pastrare impreuna cu dovezile de plata. Imi pare rau pentru ziua pierduta si nervii intinsi la maxim .Te pup .