De ce fiecare dintre noi trebuie să se împrietenească cu Data Analytics

Există multe feluri de a clasifica oamenii și felul nostru de a gândi. Cu toate astea, criteriul la care mă raportez cel mai des în discuțiile profesionale e ăsta: cât de rațională și structurată logic e persoana respectivă. În discuțiile personale, am cu totul alte criterii, începând cu cât de bine m-am simțit în prezența acelei persoane, până la cât de multe informații valoroase/ idei am aflat.

 

Dar să revenim la profesional: pentru că eu sunt o persoană rațională (cu mici excepții, evident, atunci când mă enervez sau sunt însărcinată, îmi șoptește domnul L.), în fiecare discuție încerc să urmez un flow logic și să nu pierd din vedere obiectivul acelei discuții. Ceea ce înseamnă că mă împac foarte bine cu alte persoane la fel de structurate și orientate pe obiective.

 

Citeam în GRITo dată la 50 de ani crește media coeficientului IQ cu 15 puncte. De ce? Datorită faptului că folosim din ce în ce mai mult gândirea abstractă. La muncă, evident, nu în pauza de masă, dar o folosim, e un fapt. Avem din ce în ce mai mare nevoie să ne bazăm pe date, să lucrăm cu predicții, să facem previziuni, analize, să argumentăm bugetele sau proiectele pe care le propunem prin cifre – data analytics.

 

Ce înseamnă Data Analytics?

Data Analytics se referă la descoperirea, interpretarea și comunicarea tiparelor semnificative din seturi de date. Ne folosim de concluziile acestea în viața personală, dar mai ales în viața profesională – când remarcăm că la anumite mesaje de marketing oamenii reacționează într-un fel, sau când stabilim care va fi prețul unui produs nou.

 

Ca termen, Data Analytics se referă preponderent la o gamă largă de aplicații, de la business intelligence (BI), raportare și procesare analitică online (OLAP) la diferite forme de analiză avansată. În acest sens, termenul e similar cu Business Analytics, un alt termen umbrelă pentru abordările analizei datelor – cu diferența că acesta din urmă este orientat spre utilizări în afaceri, în timp ce Data Analytics e un concept mai larg.

Experți în vizualizarea datelor – preferații mei

Există o categorie aparte de oameni din domeniul Data Analysis, cei ce sunt experți în vizualizarea datelor. Cu alte cuvinte, nu doar extrag concluziile din grămezi de date, ci preiau concluziile și le dau o formă grafică sugestivă, astfel încât oricine să înțeleagă dintr-o privire despre ce e vorba: acel A-ha! Un fel de artiști față de noi, pleava.

Alberto Cairo

Alberto Cairo a scris două cărți despre vizualizarea datelor: Arta funcțională și Arta Adevărată. Scrie în mod regulat pe blogul său despre cărțile, articolele și gândurile proprii. Nu este un easy-read.

Information is Beautiful

Fondată de David McCandless, autorul a două cărți cu infografice, Information is Beautiful vă ajută să luați decizii mai clare și mai informate despre lume. Toate vizualizările se bazează pe fapte și date: actualizate, revizuite și revizuite în mod constant.

Visualisingdata

Andy Kirk este un freelencer pe vizualizarea datelor din Marea Britanie: un consultant, un formator, un autor, un lector, un vorbitor și un editor al visualisingdata.com.

Randy Krum

Cool Infographics – omul știe să facă infografice. Bonus: se și distrează făcând asta.

 

Câteva statistici care arată că trăim zile extraordinar de bune (da, chiar și noi, românii, go figure!)

Goalkeepers

Unul dintre cele mai faine site-uri pe statistici, nu neapărat pe vizualizare, e cel al goalkeepers, organizație începută de Fundația Bill & Melinda Gates – reunind lideri din întreaga lume pentru a accelera progresul spre eliminarea sărăciei și combaterea inegalității. Găsiți aici statistici foarte faine despre progresul făcut de umanitate.

 

Our world in data

O altă sursă faină de statistici e Our world in data – aici de exemplu găsiți un chart despre inegalitățile de plată între sexe pe diverse țări.

 

Și dacă tot nu v-ați convins că trebuie să ne bucurăm de ce avem, musai să citiți articolul ăsta: Why The World Is Getting Better And Why Hardly Anyone Knows It

Am zis!

 

Foto: Unsplash