Trăim vremuri când pare că nu mai e nevoie să scriem, chiar deloc – îi spunem lui Google sau lui Siri ce să scrie în lista de cumpărături și gata, sau dictăm un eseu pentru Notes și gata, e acolo. Ce sens ar avea să mai scrii frumos, sau să ai o compunere cu introducere, cuprins și încheiere? (evident asta nu se aplică celor ce trec prin clasa a 8a și evaluarea națională, sau clasa a 12a și BAC, cărora la urez mult succes)
Deci, mai e nevoie să scriem?
Eu zic că da. De fapt, afirm sus, tare și răspicat că da.
De ce?
Scrisul este o formă esențială de comunicare care a făcut parte din civilizația umană de secole. De la cele mai vechi picturi rupestre și hieroglife până la era digitală a rețelelor sociale, scrisul a evoluat și s-a adaptat pentru a răspunde nevoilor lumii noastre în schimbare.
Cum ajută scrisul?
Scrisul îmbunătățește abilitățile de gândire critică: necesită o analiză, raționament logic și capacitatea de a prezenta argumente în mod coerent. Scrisul ajuta la a cerne ideile, la a veni cu unele noi și la a trage concluzii.
Scrisul iți ordonează gândurile în jurul unei idei principale. Te forțează să sintetizezi idei, să cauți mai multe unghiuri de a rezolva o problema, să fii concis și cuprinzător în același timp.
Scrisul poate servi că o formă de terapie, dandu-ți voie să-ți procesezi sentimentele, să reduci stresul și să câștigi claritate. Jurnalul, s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sănătatea mintală, cum ar fi reducerea anxietățîi și îmbunătățirea bunăstării generale.
Scrisul îmbunătățește abilitățile de comunicare: scriind regulat ajungi să ai abilități mai bune de comunicare prin îmbunătățirea vocabularului, gramaticii și clarității gândirii. Cu alte cuvinte, ne permite să exprimăm ideile mai eficient, fie în viața de acasă sau cea profesională.
Dezvoltare personală: prin scris, îți poți explora gândurile, valorile și credințele. Această introspecție poate duce la creștere personală, la o conștientizare de sine și la o înțelegere mai profundă a sinelui.
Din seria ‘știai că’
Seth Godin, unii dintre cei mai faini marketers, este antreprenor, speaker, autor a peste 20 de cărți, și cu toate astea găsește timp să scrie în fiecare zi pe blogul lui.
„Blogging every day clarifies my thoughts – it helps me notice things. It’s one of the most important practices of my profession.” – Seth Godin
Agatha Christie suferea de disgrafie, ceea ce însemna că nu putea scrie lizibil; prin urmare, ea și-a dictat toate romanele.
Când Dr. Seuss ajungea la un blocaj în a își scrie cărțile, se ducea într-un dulap secret plin cu sute de pălării și le purta până când îi veneau cuvintele.
Concluzie
Începe un obicei zilnic de a scrie.
Folosește-l pentru a te cunoaște și pentru a analiza subiecte dragi ție. Folosește-l pentru a-ți pune ordine în gânduri, iar la final trage concluzia potrivită.
În timp, există un efect compus și va deveni mai ușor să scoți esențialul dintr-o tonă de informații, să conectezi idei din surse diferite și în final să argumentezi un punct de vedere în mod clar și pertinent.
Prin scris ne putem conecta cu ceilalți, putem avea un impact de durată și, de ce nu, inspira schimbarea.
Dacă ești în căutare de cărti care să inspire – ce au scris alții foarte bine – las aici niste linkuri:
Lasă un răspuns