Se zice că una dintre cele mai bune terapii este scrisul.

Așa că aștern aici una din poveștile care ar trebui citite în fiecare dimineață (nu de toată lumea, doar de oameni mai indeciși, care nu se pot bucura din plin de viață decât dacă și doar și când și unde și cu cine și cât și despre…etc.)

Așadar:

“După 70 de ani de muncă grea, un țăran chinez și soția, dorind în sfârșit să nu mai muncească, sperau că unicul lor fiu să aibă grijă de nevoile lor. Dar, cu puțin timp înainte să iasă la pensie, fiul căzu de pe cal și i se tăie un picior. Bătrânii țărani erau disperați: își iubeau fiul mai mult decât orice pe lume și nu puteau suporta să-l vadă suferind astfel. Printre altele, s-au întrebat cum ar mai putea găsi încă puterea de a munci, de vreme ce doar ei puteau asigura de acum încolo subzistența familiei. Situația li se părea nedreaptă și dramatică, și așa și era. La puțin timp după nefericita întâmplare, izbucni războiul și toți bărbații apți din țară fură luați în armată. Cu excepția fiului în chestiune, toți bărbații din sat își părăsiră familia și mulți dintre ei nu se mai întoarseră niciodată. Bătrânii țărani fură încântați să-și păstreze fiul aproape de ei și să-i poată alege o soție grozavă, ceea ce ar fi fost dificil în prezența concurenților valizi. Prezența fiului alături de ei le dădu forță să lucreze până la moartea lor.” – parabolă budistă relatată de profesoara Moira Mikolajczak în Les competences emotionnelles.

Cu alte cuvinte, emoțiile noastre nu depind de evenimentele de viață în mod absolut, ci de percepția pe care o avem despre ele. (din seria Totul e relativ, sau din seria Unii sunt mai înțelepți decât alții)

Ăsta e un lucru excelent în sine, sau poate fi un lucru absolut oribil. Adică, în funcție de predispoziția fiecăruia de a vedea jumătatea plină sau goală a paharului, suntem mai fericiți cu propria viață sau mai nefericiți.

Și da, e demonstrat, o mare parte din predispoziția noastră de a fi fericiți sau nu se moștenește genetic. Cei cu istoric de suicid în familie, pay special attention! (not funny, I know I know …)

 

Foto: Unsplash