O dată cu un an nou vin o groază de rezoluții – să mănânc mai sănătos, să fac mai multă mișcare, să câștig mai mulți bani, să stau mai mult timp cu familia, să călătoresc mai mult, să fiu mai zen, să scriu mai mult, să să și să…
Toate astea de fapt se traduc într-un singur lucru – să fiu mai fericită/ împlinită.
Iată 3 activități simple și necostisitoare care pot aduce fericire*
*conform Meik Wiking, directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga
1. Cititul
Anul trecut am reușit să citesc doar 20 de cărți. Mult, puțin….pentru mine e foarte puțin. De ce? Păi, pentru că știu cat de multă bucurie îmi aduce cititul, cat de inspirată și relaxată și în prezent mă simt când citesc. Pot călători oriunde, fi oricine, afla orice – și nici nu costă mult. De aceea îmi propusesem în reading challenge din Goodreads pe 2018 să ajung la 48, după ce în 2017 reușisem 30. Ei bine…..20.
Fie că împrumuți o carte de la bibliotecă, de la Bookster sau de la un prieten, fascinația unei cărți bune depășește multe alte activități. Să stau în fotoliul meu de vis, cu o carte în mană, cu o pătură și cu o ciocolată caldă lângă – priceless!
Asta doar dacă mă gândesc la beneficiul de moment. Dacă adaug si avantajul dezvoltării personale, a bagajului de imaginație și creativitate, a empatiei, culturii generale și overall a modului în care te raportezi la lume….
Biblioterapia, arta folosirii cărților în sprijinul oamenilor pentru rezolvarea situațiilor dificile cu care se confruntă, există de zeci de ani, iar credința în puterea vindecătoare a cărților se spune că datează încă de pe vremea Egiptuui și a Greciei antice, unde panourile de deasupra intrărilor în bibliotecă îi anunțau pe cititor că intrau într-un loc tămăduitor pentru suflet.
2. Crearea unui jurnal de recunoștință
Oamenii își amintesc criticile mult mai bine decât laudele, ceea ce nu au față de ceea ce au. De aceea e bine să dezvoltăm obiceiul de a nota lucrurile bune din viața noastră.
O dată pe săptămână, scrie 3 până la 5 lucruri pentru care ești recunoscător. Orice, de la ‘ am unde să dorm și ce să mănânc’ până la ‘ce noroc că pot vedea atâtea flori și verde într-o singură zi’. Dar încearcă să dezvolți pe marginea impactului pozitiv pe care acel lucru îl aduce în viața ta.
Studiile arată că traducerea gândurilor noastre în limbaj scris concret are avantaje, comparativ cu simpla gândire. Ne face mult mai conștienți și crește impactul emoțional.
În ultima vreme, ‘Jurnalele recunoștinței’ au devenit din ce în ce mai populare, dar e important să nu tratezi acest exercițiu ca pe încă un lucru pe care îl ai de făcut.
3. Un grup de prieteni pentru distracții
Cu toții avem prieteni. Poate mai mulți, poate mai puțini. Să profităm la maxim de ei! (nu, nu urmează idei despre cum să te împrumuți de la prieteni sau cum să te muți în casa lor sau cum să le furi iubita)
Ideal e să găsim fericirea sau împlinirea în activități care nu sunt legate de cheltuirea banilor. Astfel, când banii se împuținează, riscăm izolarea. Pentru a evita acest lucru, fă un cerc de prieteni pentru activități necostisitoare, în care fiecare planifică, pe rând câte o activitate care să nu coste mult, întâlnindu-vă cu toții pentru respectiva activitate.
Cu alte cuvinte, în loc să ieși cu prietenii prin baruri sau escape rooms sau restaurante, adaugă în viața ta momente periodice când, împreună cu prietenii, faceți activități care vă aduc plăcere – pentru mine asta ar însemna să jucăm board-games, vizitat muzee în zilele gratuite, voluntariat sau un club de lectură, concurs de gătit sau vizite prin cartierele simbolice ale orașului.
Recomand Mica enciclopedie Likke – în căutarea celor mai fericiți oameni din lume. Se citește ușor și îți pot veni multe super-idei. Cum ar fi să devii pasionat – cercetător al culorii albastru, sau să organizezi ceva de ziua vecinilor, sau să faci o zi cu prietenii a faptelor bune.
Recomand mai multă înțelepciune, recunoștință și cumpătare și da,
Recomand și să citim mai mult.
Un an nou sănătos și voios!
Foto: Unsplash
4 ianuarie 2019 la 10:13
Multumesc tare mult pentru mention. Iti recomand si Lagom, e in acelasi spirit si la fel de interesanta. 🙂
4 ianuarie 2019 la 19:32
Multumesc si eu pentru recomandare, chiar am citit despre ea pe blogul tau, dar nu am apucat inca sa o pun pe Want to read – acum fac asta.
Un an minunat!