Într-o lume plină de copii și părinți a fi interesat de parenting mi se pare cel puțin important (parenting = creșterea și educarea copiilor de către părinți).

Cu toate astea, din păcate observ foarte puțini acordă importanță acestui subiect.

Și știu și de ce: pentru am fost învățați de mici e important învățăm matematică și română și istorie, dar nu am învățat e important învățăm fim părinți (parenting). Adică, citim, experimentăm, ne documentăm din mai multe surse, colaborăm cu alți părinți/ psihoterapeuți/ dascăli pentru a învăța ne creștem copiii.

Mai mult, majoritatea dintre noi nu i-am văzut pe părinții noștri cu ‘Mama și Copilul’ în mână sau cu alte cărți de psihologie educațională, so…..puterea exemplului, nu?

Parenting

Resurse

Cu rușine în glas recunosc și eu fac parte din categoria părinților care se focusează mai mult pe nevoi de bază și pe aptitudini/ noțiuni, decât pe parenting. Așa îmi vine fac. Dacă vreau forțez/ autoeduc pun accent pe alte lucruri, nu îmi vine natural. Nici nu prea am de unde învăț înafară de cărți și siteuri. De fapt, nu prea știu de unde, sunt convinsă resurse sunt destule, însă cum le găsesc? – Asta scriam acum vreo 2 ani. Update: între timp am descoperit destul de multe resurse valoroase, mai jos câteva sub formă de cărți, bloguri și surse online sunt o grămadă:

Carti parenting

Parenting = priceless

Însă îmi dau seama în mod rațional ceea ce nu putem cuantifica exact în urma cursurilor/ orelor petrecute studiind noțiuni de parenting, acel ceva este priceless. De ce? Păi, pentru teoretic ai noștri copii își petrec mai mult timp cu noi, părinții decât cu oricine altcineva, și cu noi li se pun bazele la…orice. Așa e esențial știm relaționăm cu ei și colaborăm/ ne enervăm/ discutăm/ ne jucăm cu ei așa cum trebuie.

Este incredibil cum societatea noastră pune accentul pe educație atât de mult, pe științe exacte, umanistice, artă, etc…..dar nu pune accent pe parenting. Nu e și asta esențial pentru o viitoare generație sănătoasă și de succes? Avem teste obligatorii pentru facultate, avem teste obligatorii pentru șoferi, avem teste obligatorii pentru aproape orice meserie, sport, etc…

 

Și atunci, am două întrebări:

 1. de ce lăsăm pe oricine devină Părinte? Dacă nu treci testul pentru permisul auto, nu ai voie șofezi, punct. E oare mai important cum conducem mașinile decât cum conducem psihicul și emoțiile și fizicul copiilor noștri? (vă invit să îmi spuneți și voi ce credeți)
 2. de ce nu ne focusăm și pe cursuri despre cum fii părinte BUN la nivel naționaladică educația la nivel național? Și nu refer la cele 5 zile amărâte de puericultură pe care le fac tații moderni din ziua de azi. refer la cursuri complete de psihologia copilului, parenting prin jocuri, dezvoltarea personală a copilului, etc…

 

E drept, am avea o problemă de logistică, pentru nu poți îi pui pe toți oamenii dea teste, doar pe cei care vor devină părinți, și în momentul de față asta ar avea de-a face cu drepturile omului bla bla bla……nu e ușor faci așa ceva, sau faci cursurile devină obligatorii, dar măcar putem începe ne gândim la asta. Dacă tot spunem în tineri și copii se află viitorul țării….Atunci le explicăm oamenilor nu e OK își bată copiii, și mai mult decât le spunem, le explicăm de ce. le explicăm ce efecte are asta pe termen lung asupra copilului. Etc Etc etc.

Știu, am dat-o în extreme și așa risc nu mai ia lumea în serios și pierd focusul mesajului principal: părinți, învățați din greșeli! Și nu presupuneți le știți pe toate, mai citiți una alta, mai cereți un sfat, rămâneți deschiși.

Parenting

Prea mult sau prea puțin parenting?

Sunt multe de învățat și poți vorbi luni întregi despre cum crești copii, dar unele fundamente ar trebui puse.

Până atunci, e datoria noastră, de părinți, încercăm dedicăm timp și unor cărți de parenting, așa cum citim de multe ori cărți de business sau de dezvoltare personală, facem ca asta facă parte din rutina vieții noastre – cum fim părinți mai buni.

 

Uimiri și desfătări

Pentru tot menționam mai sus de GRIT, am citit aici o grămadă de lucruri faine pentru parenting, printre care:

 1. Disciplina si progresul sunt mai importante, sau cel puțin la fel de importante ca si talentul nativ: alegeți să vă lăudați copiii mai ales când dau dovadă de progres, de perseverență și efort în atingerea unui obiectiv, față de varianta clasică în care ii lăudăm pentru că sunt ‘frumoși/ deștepți/ talentați la desen’ – cu talentul te naști, nu e meritul copilului că are acel talent – meritul apare când copilul exersează zi de zi pe acea pasiune, depune un efort real ca să devină din ce în ce mai bun
 2. Urmează un citat lung: ‘TEST – Abordezi un stil de parenting competent din punct de vedere psihologic? Ca afli, folosește evaluarea parentală de mai jos, dezvoltată de psihologul și experta în parenting Nancy Darling sub forma unei liste de bifat. Câte dintre următoarele afirmații ar face copilul tău fără ezite?

Vei vedea că unele afirmații sunt scrise cu caractere italice – acestea sunt elemente ‘codate’ invers, ceea ce înseamnă că, în cazul în care copilul este de acord cu ele, s-ar putea să fii mai puțin avizat din punct de vedere psihologic decât îți închipui:

 

Incurajatori: Calzi
 • Pot conta pe părințîi mei ajute când am o problemă
 • Părinții mei își fac timp pentru a vorbi cu mine
 • Părinții mei și cu mine facem împreună lucruri distractive
 • Părinților mei nu le place prea mult când le spun despre problemele mele
 • Părinții mei laudă extrem de rar când descurc bine
Incurajatori: Respectuoși
 • Părinții mei consideră am dreptul la propria opinie
 • Părinții mei îmi spun ideile lor sunt corecte și nu ar trebui le pun la îndoială
 • Părinții mei îmi respectă intimitatea
 • Părinții mei îmi acordă multă libertate
 • Părinții mei decid în cea mai mare parte ce am voie fac
Exigenți
 • Părinții mei se așteaptă urmez cu strictețe regulile familiei
 • Părinții mei lasă fac cam tot ce vreau
 • Părinții mei îmi arată moduri în care putea face lucrurile mai bine
 • Când fac ceva greșit, părinții mei nu pedepsesc
 • Părinții mei se așteaptă dau tot ce e mai bun din mine chiar și când e greu’

 

Mie mi-a luat 10 minute să explic ce înseamnă intimitate.

 

Cu bucurie în suflet realizez exemplul de parenting perfect e lași copiii aștepte cu mersul la somn ca tu poți posta pe blog. Role model!