Bucuresti nu e printre cele mai ofertante capitale europeane, in sensul in care sa aiba tone de obiective turistice ‘clasice’ de vazut. Cu toate astea, are cateva To See’s incredibile si unul din ele este vizitarea colectiei de automobile Ion Tiriac.

Sa ne intelegem, nu sunt un fan masini, nu prea imi pasa daca ajung din punctul A in punctul B cu o Dacia sau cu un Volvo, dar locul asta mi s-a parut ca merita vizitat de oricine, chiar si de non car – aficionados.

Ce mi-a placut: in primul rand imi place faptul ca un roman cu multi bani da inapoi ceva societatii. Si nu ma refer neaparat la posibilitatea de a vedea toate masinile astea, desi asta probabil ca e pe primul loc. Nu, eu ma gandesc la potentialul turistic al Bucurestiului daca obiectivul asta ar fi mai promovat. E important sa existe varietate in orice locatie buna de vizitat – ei bine, pentru Bucuresti colectia asta chiar ofera un factor wow. Prin numarul mare de masini expuse (aproximativ 250) dar si prin modalitatea de prezentare. De fapt, nu numarul impresioneaza neaparat, ci faptul ca fiecare masina expusa este unica in felul ei si reprezinta un milestone in istoria transportului motorizat. 

Sau sa vorbesc de culori? Orice femeie se va minuna de culorile astea, nu am vazut pe strazi la masini normale atat de multe nuante speciale si cumva fix alea care trebuie pe masina ideala, you know?

Fiecare masina are un istoric ce poate fi citit in romana sau in engleza. 

Vorbim despre peste 30 de marci, cu modele precum Ford Model T, Rolls Royce Phantom, Chevrolet Corvette Sting Ray, dar si modele mai noi precum Ferrari Testarossa, Lamborghini Diablo, Jaguar XJ220 sau Morgan Aero 8. 

Exista 2 branduri care sunt mai bine reprezentate decat celelalte: Mercedes-Benz si Rolls Royce. Muzeul contine singura colectie din lume cu cele 6 Rolls Royce Phantom produse pana in anul 1972. Una din ele este roz, asa ca a castigat titlul de preferata Briosei Bucuriei, fara sa fi stiut de altfel ca masina e rara, pretioasa, si ca a mai si apartinut lui Elton John….

Bine de stiut:

  • Daca mergeti cu copii, e bine sa mentionati povestea lui Ion Tiriac, in sensul ca a fost sportiv de performanta si a tras tare pana a ajuns in top. In plus, a avut pasiunea asta cu masinile pe care si-a urmat-o. Motivational stuff…
  • Cel mai vechi exponat este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle, fabricat in 1899, unul dintre cele doar sapte exemplare care mai exista in prezent.
  • Exista si o masina de pompieri, cateva motociclete (una cu atas), o masina de vandut popcorn si alune prajite, masina folosita in armata, pompe de benzina vechi, scutere, cateva dubite. Preferata mea: 1965 Volkswagen 21 Window Samba Bus – poti sa mergi cu tot cu prieteni in vacanta. Are geamuri si pe plafon. Are trapa sus – ce mai, fun fun fun! Hippie fun. As adauga aici ca am mai vazut si cateva trasuri motorizate dar nu vreau sa fiu rautacioasa ca si asa nu stiu mare lucru despre masini asa ca ma opresc aici.
  • De fapt nu, nu pot sa inchei fara sa mentionez si Moretti: pare ideala pentru mers la plaja. Plajim?
1965 Volkswagen 21 Window Samba Bus
Moretti

Locatie: Calea Bucurestilor, nr. 289, Otopeni 075100

Program: Vineri – Duminica 10:00 AM – 7:00 PM

Webiste: www.tiriaccollection.ro