Iată-i pe nebuni. Nepotriviții. Rebelii. Cei care provoacă necazuri. Cuiele rotunde din găurile pătrate. Cei ce văd lucrurile în mod diferit. Nu le plac regulile și nu au respect pentru status quo. Puteți să îi citați, să nu fiți de acord cu ei, să îi glorificați sau să îi distrugeți. Singurul lucru pe care nu-l puteți face este să îi ignorați. Pentru că ei schimbă lucrurile. Împing omenirea înainte. Și în timp ce unii îi văd ca fiind cei nebuni, noi vedem genii. Deoarece oamenii care sunt destul de nebuni să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o fac.

Așa spune Rob Siltanen în faimoasa reclamă la Apple. Și, fără a fi fan Apple, descrierea asta mi se pare cea mai potrivită pentru rebelii dintre noi. Iar când vine vorba de fetele-rebel dintre noi,  iată care e cea mai faină descriere: Povești de seară pentru fete rebele.

Despre carte

Cartea are o poveste frumoasă în spate: crescând înconjurate de cărți, cele două autoare, Elena Favilli și Francesca Cavallo, au realizat că în lumea cărților nu prea există modele de urmat de sex feminin. Așa că și-au propus să schimbe asta, prin proiectul Rebel Girls, o carte cu 100 de povești despre viața a 100 de femei extraordinare din trecut și prezent, ilustrate de 60 de artiști de sex feminin din toate colțurile lumii. Pentru a strânge fondurile necesare au apelat la kickstarter, unde proiectul a devenit cea mai finanțată carte prin crowd-funding – a reușit să strângă de 17 ori suma necesară pentru publicarea ei.

Pe mine m-au pus pe gânduri multe povești din multe puncte de vedere. Tenacitatea lor, ambiția, pasiunea, generozitatea, scopul, felul în care au întors evenimentele din viață în favoarea lor – cartea nu dă doar exemple de succes, adică povești care se termină cu bine. Nope. E realistă, despre femei care au existat cu adevărat, e și despre succes dar și despre eșec, e despre viață. Viață la puternic feminin.

 

De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile, spune Editura Litera în prezentarea cărții.

 

Și pentru că vorbește de femei de succes, cartea a devenit și ea un succes, cu un al doilea volum publicat ca urmare a reacțiilor primite.

Fete rebele

Ce îmi place

  • Îmi place ideea de bază a cărții, ce își propune să facă, faptul că ne dă aceste minunate exemple feminine care te pun pe gânduri un pic legat de propria aventură. Pe vremea când eram la liceu am ales să dau la facultatea de comerț pentru că citeam în revista Biz tot felul de exemple despre femei de succes românce care reușiseră să aibă o carieră în România și cumva toate terminaseră Comerțul. Asta a fost sursa inspirației mele pentru ce să fac cu viața mea. Îmi imaginez acum ce aș fi devenit dacă aș fi avut cartea asta la dispoziție să mă inspire…sssst, nu vă zic.
  • Îmi place faptul că vorbim de povestiri scurte, pe care le pot citi în 2 minute, fiecare pe propria pagină și fiecare cu propria ilustrație.
  • Îmi place felul în care sunt făcute ilustrațiile, sunt atractive pentru copii mici dar și pentru mine.
  • Îmi place faptul că o editură din România a tradus&publicat cartea

 

Ce nu îmi place

  • Nu îmi place faptul că titlul sugerează că ar fi vorba de povești doar pentru fete – din contră, sunt povești pentru fete și băieți, despre fete rebele.
  • Nu îmi place faptul că, pe alocuri, fie traducerea în română nu e strălucită, fie ritmul povestirii e destul de neatractiv pentru un copil.
  • Nu îmi place faptul că unele personaje au fost alese în funcție de criterii nu atât de clare (de exemplu, Boudicca, care, fain, a fost o curajoasă, dar până la urmă și-a condus oamenii la pieire; sau Anne Bonny, femeia-pirat, din a cărei poveste nu reiese foarte clar de ce ar trebui să ne uităm la ea ca la un model, la urma urmelor aș alege-o pe Ching Shih, care ajunsese să comande 40 de mii de pirați…)
  • Prea puține spre deloc personaje est-europene – poate că putem schimba asta 🙂

În loc de concluzie

Bat pariu că ai cunoscut la un moment dat o persoană care nu încăpea în tipare. Care arăta cu totul și cu totul altfel sau vorbea altfel sau gândea altfel. Păr albastru? Bocanci vara? Absențe la ore? Piercing din cap până-n picioare și tatuaje pe brațe? Melodii neînțelese și trabucuri? Inventator în timpul liber? Geek/ nerd? Mercenar în Legiunea Franceză sau doctor prin Medici fără Frontiere? Rebelii au fost dintotdeauna criticați, adorați, invidiați, incriminați, puși la zid și aclamați din nou.

Definiția unui rebel e largă. A unei fete rebele și mai și. Cartea asta e perfectă pentru noi. Pentru adulți. Pentru feministe. Pentru misogini. Pentru cei care, înainte de orice, judecă. Pentru cei ce nu știu ce să facă cu viața lor sau vor să meargă la cursuri de life design. Pentru fiii și fiicele noastre.

 

Lectură obligatorie pentru fete și chiar și pentru băieți; copiii care citesc aceste povești seara, la culcare, vor avea, cu siguranță, vise mărețe. The Guardian

 

Foto: Unsplash