Un om înțelept mi-a atras atenția că nu e frumos să mă enervez pe cineva pentru că are un IQ scăzut. Nu e frumos nici să tratez acea persoană cu superioritate, de parcă eu sunt mai bună sau mai cu moț.

Am adoptat punctul ăsta de vedere și subliniez aici: există două atribute folosite în societatea noastră pe post de compliment/ jignire care nu ar trebui sub nici o formă să fie folosite așa.

1. A fi deștept

În mare IQ-ul e influențat de 3 factori:

  • Gene – cu ele te naști, nu alegi tu să te naști mai deștept sau mai prost
  • Educație/ expunere în prima perioadă din viață – iar, sunt lucruri ce țin de conjunctura vieții tale, nu le poți influența decât prea puțin cât timp ești copil, deci nu văd ce merit ai avea pentru ele
  • După aceea urmează tot ceea ce vine după – educația, stimularea permanentă, exercițiile, cititul, argumentația, yada yada ce-o mai fi aici. Asta este partea ce ține cu adevărat de tine, persoana adultă sau curând adultă, ce poți face tu să evoluezi, să îți crești aptitudinile și în general să îți dezvolți inteligența. Ponderea acestui al 3-lea factor în total nu cred că depășește 30-40%, de aceea cred că să fii deștept sau prost e doar o descriere și atât, nu ar trebui să fie un compliment sau o jignire

2. A fi frumos

În mare consider că sunt tot 3 factori care influențează frumusețea:

  • Genele – da, sunt peste tot, nu scăpăm de ele
  • Contextul vieții tale – dacă te-ai născut la țară și a trebuit să muncești pământul de dimineața până seara, s-ar putea să nu mai ai mâinile atât de fine sau tenul atât de neted. Dacă te-ai născut într-o familie de oameni sărmani e posibil să îți lipsească câțiva dinți din gură sau să nu stai drept sau să nu îți pese pur și simplu de felul cum arată părul tău și câte fire albe se văd
  • Efortul întreprins de tine către a arăta bine: cât de sănătos mănânci, dacă faci sport/ mișcare, dacă dormi suficient și te dai cu suficiente creme antiriduri, bling bling yada yada….Doar acest ultim punct îți conferă un oarecare impact asupra frumuseții tale și, fără a putea menționa un procent, pot spune că nu e corect să îi atribui unei persoane merite pentru o frumusețe moștenită. Da, suntem sapiens, prin urmare programați să reacționăm la anumite trăsături fizice, dar există algoritmi biochimici blah blah, dar totuși, ce sens are să îi faci cuiva un compliment de genul ‘Ce frumoasă ești’ ?! Nici unul. Mai bine îi explici că îți place la nebunie cum și-a aranjat părul, cum și-a combinat hainele să îi iasă în evidență culoarea ochilor sau cum și-a așezat cele 3 straturi de machiaj. Slightly different.

În general mi-aș dori să laud lucruri care pot fi influențate direct de persoana căreia mă adresez. Pentru echitate. Pentru că pot.

Și pentru că progresul unei persoane e față de cum era cu o zi sau un an înainte, nu față de un standard dat de societate – așa cum e și cu notele. Nu lauzi doar elevii care iau 10 zi de zi. Poate pentru ei e normal să ia notele alea și nu depun cine știe ce efort.

Lauzi elevii la care remarci un progres, chiar dacă e de la nota 5 la nota 6 – efortul depus către a progresa către un rezultat concret o să te ducă mai departe în viață și nu atributele cu care te-ai născut – acel GRIT de care vorbeam.

Din profundul puț al gândirii, am zis!

Foto: Unsplash