Atmosfera de dinainte de Moș mi-a adus aminte cum la începutul anului citeam multe articole despre vacanțe nelimitate (unlimited vacation days) și despre avantajele lor, iar de atunci am tot văzut la joburi din afară acest beneficiu din altă lume – e clar că e un curent în creștere, așa că m-am gândit să aprofundez subiectul.
(subiect valabil și aplicabil doar în mediul privat, la stat nu are sens discuția)
Ce înseamnă vacanțe nelimitate?
Conceptul în sine e simplu: nu contează cât de mult stai la birou, ci rezultatele aduse. Dacă îți bifezi obiectivele setate, dacă ești conștient și te ții de treabă, de ce ar mai conta câte zile de vacanță îți iei?
Nu e ceva nou, se vorbea de unlimited vacation days de prin anii ‘90, însă știm cu toții că trebuie să fie momentul potrivit pentru ca un nou curent să prindă aripi – zilele noastre par să fie momentul prielnic.
Surprinzător e faptul că prima companie care a oferit acest beneficiu este o companie braziliană, Semco, care s-a gândit la asta în 1981! Contrar preocupărilor legate de productivitate, angajații în Semco au devenit mai productivi și mai loiali, iar atunci când angajatii au prosperat, compania a prosperat și ea: în 1981, când s-a stabilit pentru prima data aceasta politică, Semco era o companie de 4 milioane de dolari. Anul trecut aceasta valora peste 1 miliard de dolari.
De-a lungul timpului alte companii au intrat în categoria celor cool – și lista e în creștere: LinkedIn, Visualsoft, General Electric, Impact Health, Evernote, HubSpot, GitHub.
De ce are logică și care sunt avantajele – de ambele părți ale baricadei
Angajat
- Work-life balance – te poți relaxa mai multe zile pe an unde ai tu chef, fără să numeri și să răs-numeri zilele de concediu rămase
- Ai sentimentul că ești tratat ca un adult – ceea ce, în majoritatea cazurilor, chiar ești. Cu alte cuvinte, nu mai contează pontajul, scapi de sentimentul ăla că ești tratat ca la grădiniță cu ‘auzi, da tu azi ai venit mai târziu și pleci puțin mai devreme? Păi ar trebui să pleci puțin mai târziu, nu?’. Not. Psihologia din spatele afirmației astea are multe implicații, la nivel de cultură organizațională oricine are o maturitate profesională își dorește o astfel de abordare
- În caz de concediu medical, economisești timpul pierdut/ alergat între diverse instituții (HR-ul fiind și el o insituție). Dar deja intru în detalii
Angajator
- Atragi talente de top – majoritatea angajaților cu ceva vechime în muncă preferă beneficiile față de măririle de salariu – iar ăsta, să recunoaștem, pare că e un super beneficiu!
- În general companiile care oferă astfel de beneficii sunt companii în care e evident răsplătit rezultatul și nu efortul – ori, asta spune ceva despre compania aceea, la nivel de cultura organizațională.
- Tot la nivel de cultura companiei, faptul că cineva ia în calcul fericirea angajaților și acel echilibru muncă-viață personală e un plus pentru orice potențial angajat – employer branding.
- Nu se mai adună zile de concediu neluate și care trebuie plătite în caz de demisie
Reversul monedei
Există, ca în orice lucru bun, și pericole care pândesc de după paravanul ideal:
- Dacă nu e o politică clară și asumată de conducere, există riscul să îți iei și mai puține zile de concediu ca să nu dai senzația că nu îți pasă de job și de succesul proiectelor sau că ești neserios
- Pentru angajator, există riscul ca angajații să își ia fie prea multe, fie prea puține zile de concediu pe an. Evident, nu există nici o garanție, dar studiile de până acum au arătat că introducerea acestei politici aduce cu ea scăderea efectivă a numărului de zile de vacanță și chiar competiția între angajați legat de cine își ia cele mai puține zile de concediu (Evernote, de exemplu, oferă angajaților 1.000 de dolari pentru vacanță, iar FullContact oferă angajaților suma de 7.500 de dolari – asta ca să încurajeze angajații să plece în vacanță, oricât de dubioso-incredibil-dinaltălume ar părea)
- Ca angajator, nu mai poți oferi un număr de zile de concediu ca beneficiu, va fi semnul egalității între toți, indiferent că ai un angajat de un an sau unul de 10 ani în firmă. Asta se traduce și de partea angajatului, cumva, în faptul că după ce ai muncit ani de zile și ai negociat poate de multe ori zilele de concediu în loc să negociezi salariul sau alte beneficii, deodată toată lumea e ca tine, are același număr de zile ca tine….not cool, sau not fair, ar spune unii.
Evident, politica asta nu e pentru orice companie – în timp ce multe companii au reușit să o implementeze cu succes, există și exemple unde lucrurile nu au mers bine: Tribune Publishing și-a abolit politica de vacanță nelimitată la o săptămână după anunțarea ei, în urma reacțiilor negative din partea personalului; Kickstarter a făcut același lucru în anul următor, fixându-se la cinci săptămâni pe an.
Un exemplu de implementare cu cap a acestei politici este descris aici.
Schimbări pe piața de resurse umane: viitorul sună bine
E clar că trebuie să muncim din ce în ce mai eficient, nu mai mult. De fapt, în teorie muncim din ce în ce mai puțin, iar până acum toate studiile legate de beneficii noi la muncă (săptămâna de 4 zile, vacanțe cu duiumul, munca de oriunde, programul flexibil) arată că dacă le dai angajaților cadrul să lucreze mai integrat cu nevoile lor – aka flexibil – atunci și ei vor face tot posibilul să își arate recunoștința și dedicarea către succesul companiei. Win-win.
De ce să îți pese și ce poți face legat de asta
Pe principiul ‘suntem în urmă rău față de ăștia, noi n-avem nici o șansă’ poți să alegi să nu faci nimic legat de ce am scris mai sus și de beneficiile din compania ta în general. Pentru că schimbarea apare atunci când oamenii aleg să facă Nimic. Right!?
Ce poți să faci? Păi, de exemplu să negociezi la sânge numărul de zile de concediu la angajare și să îți exprimi clar nemulțumirea dacă acest număr e sub nivelul la care ajunsesei deja. Sau, să întrebi dacă există politica asta de zile de vacanță nelimitate – așa se formează un curent, așa se mărește o piață, așa se îmbunătățesc beneficiile, când lumea cere și spune ceea ce are de spus.
Ființă colorată, tu ai curajul să ceri?
Lasă-mi un comentariu mai jos dacă ai întâlnit în România beneficiul ăsta sau orice alte beneficii Altfel.
Iar dacă încă ești în căutarea articolului perfect despre job, te invit să citești Eu=job?
Foto: Unsplash
Lasă un răspuns